Αίγινα: Καποδιστριακά Κτήρια (Android App by Automon)


Η Ιστορία δεν είναι ένα μάθημα που έχει μόνο χρονολογίες που πρέπει να αποστηθίσουμε αλλά κάθε μέρα την μελετάμε.
Στην εποχή μας έχουμε τις νέες τεχνολογίες να μας βοηθούν στον χώρο της εκπαίδευσης και αξιοποιούμε στη διδακτική πράξη τις δυνατότητες που μας παρέχουν:
• διασύνδεση της πληροφορίας, 
• πολλαπλή αναπαράσταση της πληροφορίας, 
• δημιουργία περιβάλλοντος διερευνητικού, ομαδοσυνεργατικού, κ.ά
Οι νέες τεχνολογίες, πέραν του ότι εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση σε πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, δίνουν τη δυνατότητα, με κατάλληλες προσομοιώσεις, βιντεοταινίες, ηχητικά ντοκουμέντα κτλ. να αποκτήσουν οι μαθητές ένα είδος βιώματος, για κοινωνικοϊστορικές καταστάσεις που δεν έζησαν, και να κατανοήσουν καλύτερα ιστορικούς όρους και έννοιες που θεωρούνται απαραίτητες για τον ιστορικό τους εγγραμματισμό. Ακόμη, διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς στην καλύτερη διεξαγωγή του μαθήματος, θέτοντας στη διάθεσή τους πλούσιο και πρωτότυπο εποπτικό υλικό που συμπληρώνει το υλικό των σχολικών εγχειριδίων. Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια που το ενδιαφέρον της ιστορικής εκπαίδευσης έχει επεκταθεί στην Τοπική Ιστορία και τη χρήση των ιστορικών πηγών, η συμβολή των Τ.Π.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση είναι καθοριστική.
Στα πλαίσια ενός πολιτιστικού προγράμματος ασχοληθήκαμε με τα ιστορικά κτήρια του κέντρου της Αίγινας, στα οποία διαδραματίσθηκαν σημαντικά γεγονότα ιδίως την περίοδο της διακυβέρνησης του Καποδίστρια.

   

Το κείμενο και όλες οι πληροφορίες της δωρεάν εφαρμογής Android «Τα ιστορικά κτήρια του κέντρου της πόλης της Αίγινας» είναι των καθηγητριών κ. Μπέση Αναστασίας και κ. Λεούση Άννα-Μαρίνας και των μαθητών της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Μεσαγρού Αίγινας (σχ. έτους 2013-2014) στα πλαίσια υλοποίησης του πολιτιστικού προγράμματος της ΔΙΔΕ Πειραιά. Η επιμέλεια των κειμένων έχει γίνει από τις φιλολόγους κ. Μπέση Αναστασία και κ. Σπυροπούλου Βασιλική. 

Το Γυμνάσιο Μεσαγρού Αίγινας του νομού Αττικής ιδρύθηκε κατά το σχολικό έτος 2005-2006. Η πράξη ίδρυσής του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως αρ. φύλλου 1303/15-09-2005. Καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Β.Α. πλευράς της Αίγινας. Το Γυμνάσιο δέχεται μαθητές από την Αγία Μαρίνα, τις Άλωνες, τις Πόρτες και τη Βαγία. Ο Μεσαγρός απέχει από την πόλη της Αίγινας περίπου 9-10 χλμ. Είναι ένας μεγάλος οικισμός, του οποίου οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, τον τουρισμό, ως επιχειρηματίες και εργαζόμενοι σε τουριστικές μονάδες, την αγγειοπλαστική και την κεραμική. Στο Μεσαγρό υπάρχουν δύο εργαστήρια που διαθέτουν ποικίλα προϊόντα. Είναι ορεινό χωριό, από τα πιο γραφικά της Αίγινας και στα όριά του βρίσκεται ο περίφημος ναός της Αφαίας. Ξεχωρίζουν κτήρια, αντιπροσωπευτικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως το αρχοντικό του Ροδάκη και η Παναγία η Πολίτισσα. Στις Απόκριες γίνεται το παραδοσιακό καρναβάλι με μεγάλη επιτυχία.

Τηλ. Σχολείου: 2297071744
Ιστολόγιο: http://blogs.sch.gr/gymmesa/

   


      

Σχόλια